↑ Terug naar Projecten

Pagina afdrukken

Crisiskaart

Wat is het?

De crisiskaart is een klein uitvouwbaar kaartje van het formaat bankpas. Het is bedoeld voor mensen die weten dat ze in een crisis kunnen komen. Op de crisiskaart staat hoe een crisis er bij jou uitziet, hoe je het beste opgevangen kunt worden en welke contactpersonen je hebt.

Op de crisiskaart geef je alle informatie die tijdens een crisis belangrijk is zoals:

  • persoonlijke gegevens
  • gegevens van contactpersonen in vrienden- en/of familiekring, huisarts en evt. behandelaar
  • omschrijving van een crisissituatie
  • medicatiegebruik
  • afspraken met hulpverleners en anderen
  • wensen en praktische informatie, zoals huisdieren die verzorgd moeten worden.

Kortom, je geeft in één keer alle informatie die nodig is om je goed op te vangen. Wanneer je na de allereerste opvang vervolgopvang nodig hebt, kun je je bijbehorende crisisplan geven. Hierin staat gedetailleerde informatie over je crisis en over de afspraken over opvang door hulpverleners, vrienden en/of familie.

Voor wie?

Iedereen die ooit een crisis heeft meegemaakt of bang is er ooit (weer) een mee te maken kan een Crisiskaart laten maken. Met een Crisiskaart hebt u de mogelijkheid zaken rond een crisis vooraf te regelen. U maakt samen met de Crisiskaartconsulent een dossier waarin wordt geïnventariseerd wat voor u belangrijk is in geval van een crisis.

Veel mensen die één of meerdere crisisssen doorgemaakt hebben, hebben de ervaring dat het moeilijk is om snel goede hulp te krijgen. Enerzijds is onduidelijk welke mogelijkheden er zijn en is er een gebrek aan crisisopvang, zeker buiten kantooruren. Anderzijds is het voor veel cliënten onmogelijk om tíjdens een crisis goede hulp te organiseren. De kern van de crisiskaart is dat je van tevoren afspraken met anderen maakt. Op die manier weet je waar je op kunt rekenen tijdens een volgende crisis.

Waar aanvragen?

De crisiskaart consulenten voor Rotterdam werken bij de Afdeling Basisberaad. Zij zijn meestal aanwezig op dinsdagen, maar u kunt ook bellen en een boodschap achterlaten, mailen of een brief sturen.

T: (010) 466 59 62

E: crisiskaart@zorgbelang-zuidholland.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: http://basisberaad.nl/site/projecten/crisiskaart/