Crisiskaart

Regie in eigen handen

Heb je eerder een crisis meegemaakt, het gevoel dat je de controle en de regie over de situatie verliest? Of ben je bang de controle te verliezen? Met een Crisiskaart, Safety4You-kaart of Hulpkaart regel je in goede tijden praktische zaken, geef je je wensen aan. Dit neem je op in een Crisiskaart, Safety4You-kaart of Hulpkaart, die je in een noodsituatie kan tonen. Zodoende behoud je de regie wanneer je onverhoopt de controle verliest. Hulpverleners en omstanders kunnen zo rekening houden met jouw wensen.

Drie verschillende kaarten

Een kaart kan je opstellen na een psychische crisis of bij verslaving, maar ook bij andere aandoeningen als dementie, NAH, suikerziekte etc. Er zijn drie varianten: de Crisiskaart, de Safety4You-kaart en de Hulpkaart. Bij een Crisiskaart maak je een plan waarbij je ingaat op hoe een crisis er uit ziet en hoe je deze kunt voorkomen. Een Hulpkaart is een kaart zonder een uitgebreid plan, hier staan alleen de wensen en praktische zaken centraal. De crisiskaartconsulent bij Basisberaad Rijnmond kan je helpen bij de keuze welke kaart bij je past.

Crisiskaart logoCrisiskaart

Bij een crisiskaart heb je twee of meerdere gesprekken met een Crisiskaart-consulent van het Basisberaad. Je staat stil hoe een crisis er bij jou uit ziet (of kan zien), wat zijn kenmerken? Wat zijn jouw wensen tijdens een crisis? Wie zijn jouw contactpersonen? Op basis hiervan wordt een crisisplan opgesteld. Het crisisplan laat je ook ondertekenen door je hulpverleners en betrokkenen, zodat iedereen weet wat jouw wensen zijn. Op basis van het crisisplan wordt een crisiskaart gemaakt: een handzaam, opvouwbaar kaartje waarop kort en kernachtig staat verwoord welke afspraken er zijn en wie de contactpersonen zijn. Deze draag je bij je en kan je laten zien aan omstanders, op het moment dat je zelf even de regie kwijt dreigt te raken. Deze kaart is met name geschikt voor mensen met psychische klachten en/of verslavingsproblematiek, en niet (weer) in een crisis willen raken.

Hulpkaart

Een hulpkaart is zeer geschikt wanneer je niet kan of wilt stilstaan bij een crisis. Samen met een Crisiskaart-consulent kijk je naar wat nodig is en wat je wensen zijn als je onverhoopt in de situatie komt, dat je de regie (tijdelijk) niet hebt. Je maakt geen uitgebreid plan, maar wel een Hulpkaart, waarop je wensen, contactpersonen etc. zijn verwoord. Deze draag je bij je, en kan je laten zien als je onverhoopt zelf niet kan aangeven wat je wensen zijn. Deze kaart is geschikt voor iedereen die de regie wil behouden, zonder al te veel stil te staan bij een (mogelijke) crisis. Niet alleen voor mensen met psychische klachten en/of verslavingsproblematiek, maar bijvoorbeeld ook Niet Aangeboren Hersenletsel, suikerziekte etc.

Safety4You kaart

Een Safety4You kaart is een crisiskaart speciaal voor jongeren (12-23 jaar). De vragenlijsten zijn speciaal afgestemd voor jongeren. Een Safety4You kaart is er speciaal voor jongeren die eerder psychische klachten en/of een verslaving hebben meegemaakt en een crisissituatie willen voorkomen

Belangstelling

Als je belangstelling hebt, of meer informatie wilt, neem dan contact op via crisiskaart@zorgbelanginclusief.nl. / (010) 466 59 62. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden.

Meer informatie

crisiskaart@zorgbelanginclusief.nl
(010) 466 59 62

Bekijk ook de website: crisiskaart-rijnmond.nl

Download de folder (PDF)