Crisiskaart

Heb je eerder een crisis meegemaakt? Wil je meer inzicht in hoe een crisis ontstaat? En hopelijk een volgende crisis voorkomen? Vraag dan een crisiskaart aan. Als je in Rotterdam woont, kan dat bij Basisberaad Rijnmond.

Een Crisiskaart biedt de mogelijkheid om zaken rondom een (psychische) crisis vooraf te regelen. Dit doe je samen met een crisiskaartconsulent. Op de Crisiskaart staat alle informatie die tijdens een crisis belangrijk is, zoals:

  • persoonlijke gegevens;
  • gegevens van contactpersonen (vrienden en/of familie en hulpverleners);
  • omschrijving van een crisissituatie;
  • medicatiegebruik en eventuele lichamelijke problemen;
  • afspraken met hulpverleners en anderen;
  • wensen wat betreft behandeling, medicatie en opvang;
  • praktische informatie (zoals taken contactpersonen).

Afspraak

Om een afspraak te maken, kan je zelf contact op nemen met een van onze crisiskaartconsulenten. Samen maken jullie dan zo snel mogelijk een afspraak voor een gesprek. De consulent stuurt ook alvast een vragenlijst op die inzicht geeft in de onderwerpen die aan bod komen tijdens het gesprek.

Eerste gesprek

In het eerste gesprek bespreek je samen met de consulent hoe een crisis er in jouw geval uitziet. Wat zijn de kenmerken en hoe herken je die? Wat zijn jouw wensen en behoeften tijdens een crisis? Wie zijn jouw contactpersonen? Eventueel volgt er na dit eerste gesprek nog een tweede gesprek.

Crisisplan

Als alle benodigde informatie is verkregen, verwerkt de crisiskaartconsulent dit in een crisisplan. Als kaarthouder neem je dit plan door en pas je het aan waar nodig of wenselijk. Ook is het belangrijk om te bepalen of jouw contactpersonen -bijvoorbeeld familie of zorgverleners- alles in jouw plan mogen inzien. Als het plan klaar en goedgekeurd is, laat je het ondertekenen door uw contactpersonen. Zij geven hiermee een akkoord voor de taken die hen zijn toebedeeld.

Crisiskaart

Aan de hand van het complete crisisplan stel je samen met de consulent uiteindelijk jouw crisiskaart op. De kaart geeft een korte en kernachtige samenvatting van jouw plan. Als je in verwarde toestand of in een crisis terecht komt, kun je de kaart laten zien aan hulpverleners. Zij weten dankzij de informatie op jouw kaart wat ze moeten doen en wie zij kunnen bellen.

Onafhankelijk

De crisiskaartconsulenten werken onafhankelijk van de hulpverlening, en zijn ervaringsdeskundig. Dat maakt het makkelijker om in het gesprek gevoelens en wensen te uiten.

Meer informatie

Mocht u toch nog meer informatie willen, of wil je meteen een crisiskaart opstellen? Neem contact op met Tabitha Mudde, crisiskaart consulent bij Basisberaad via:

tabithamudde@basisberaad.nl
(010) 750 21 05 / (06) 38 54 61 75