Terug naar Projecten

Crisiskaart

Wat is een crisiskaart?

Een crisiskaart is een klein persoonlijk document waarop kerngegevens beschreven staan die voor u en uw omstanders belangrijk zijn wanneer u in psychische crisis raakt. Hierbij kunt u denken aan persoonsgegevens, medicatie en contactpersonen, maar bijvoorbeeld ook aan wensen bij opname.

Op deze manier weet u altijd zeker dat de benadering en verdere aanpak verloopt zoals u het wenselijk vindt. Daarnaast is er altijd een crisisplan opvraagbaar dat bij de crisiskaart hoort, waardoor je niet steeds je hele verhaal opnieuw uit hoeft te leggen aan de hulpverleners waarmee u eventueel in aanraking komt tijdens de crisissituatie.

De kaart is (opgevouwen) van hetzelfde formaat als een bankpasje, waardoor de persoon in kwestie hem gemakkelijk bij zich kan dragen. De crisiskaart zorgt op deze manier voor eigen regie en zet zo de kaarthouder in zijn of haar eigen kracht.

Voor wie is een crisiskaart?

Iedereen die ooit een (psychische) crisis heeft meegemaakt en bang is er ooit (weer) een mee te maken kan in samenwerking met een crisiskaartconsulent van Basisberaad een crisisplan en crisiskaart opstellen. Leeftijd speelt hierbij geen rol. Echter: wanneer u minderjarig bent en een crisiskaart wil aanvragen, dienen uw ouders toestemming te verlenen én aanwezig te zijn bij de gesprekken.

Project ZonMw

Sinds maart 2017 is Basisberaad betrokken bij een project van ZonMw waarbij de focus wordt gelegd op het mogelijk maken van crisisplannen en kaarten voor de doelgroep verwarde personen en mensen met een achtergrond in de forensische psychiatrie. Bij dit project zijn ook Veiligheidshuis in Rotterdam, Bavo Europoort (afdeling  Parnassia), Ypsilon, Nationale Politie Eenheid Rotterdam en de cliëntenraad Rotterdam betrokken. Naast het opstellen van crisisplannen en -kaarten houden de crisiskaartconsulenten zich ook bezig met het geven van voorlichtingen aan naasten en belangrijke derden zoals zorgprofessionals.

Verder:

Ook zijn wij ook actief bereikbaar voor zorgorganisaties en zorgprofessionals (huisarts, POH, wijkteams, behandelaren, etc.). Bent u hierin werkzaam? U kunt ons benaderen voor informatieve voorlichtingen voor uw team(s), vrijwilligers, cliënten en naasten van uw cliënten.

Waar aanvragen?

De crisiskaart consulent voor Rotterdam werken bij de Afdeling Basisberaad. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken met onze crisiskaartconsulent? Neem dan contact op met:

Tabitha Mudde
tabithamudde@basisberaad.nl
(010) 750 21 05 / (06) 38 54 61 75

Permanente koppeling naar dit artikel: https://basisberaad.nl/site/projecten/crisiskaart/